Ako si vyrobiť lepší jogurt, ako je ten kúpený

Autor: Karolína Olšavská | 27.2.2021 o 8:00 | (upravené 14.3.2021 o 15:23) Karma článku: 6,71 | Prečítané:  1355x

Nedávno som si spomenula, ako som deťom robievala jogurt. Samozrejme, recepty rovnaké nájdete na internete už veľa. Všimla som si, že v diskusiách sa mnohí pýtajú na konzistenciu,

či stačí do mlieka vmiešať 1 jogurt alebo len 2 lyžice, lebo ich mali ťahavé, a tak som začala skúšať. Som na dôchodku, jogurt zbožňujem, nuž nič mi nebráni, aby som experimentovala.

Najprv som si 1 jogurt vmiešala do litra mlieka a neskôr do 2 l mlieka. A môžem povedať, že konzistencia bola rovnaká, akurát zrenie trvalo trošku dlhšie. Niekedy som si pridala do zmesi aj 1/3 kyslej smotany. To nerobím často kvôli tomu, že si nechcem zvyšovať cholesterol. Aj mlieko používam radšej polovicu 1,5% a polovicu 3,5 %. Každý sa musí rozhodovať podľa svojho zdravotného stavu.

Od istej doby nemám rada jogurty ochutené, zdajú sa mi veľmi príkre a veľmi mi chutí obyčajný biely jogurt. Kto chce, môže si na spodok do pohára dať džem, kúsky ovocia, prípadne zamiešať vanilkový cukor. Treba experimentovať. Ja si niekedy nakrájam do neho, po jeho dozretí tesne pred jedením, čerstvé kúsky ovocia (kivi, banán, jabĺčko, čučoriedka, jahoda – čo je práve doma). A taký jogurt s čerstvým ovocím nemá naozaj chybu!

Môj obľúbený biely jogurt si pripravujem takto:

Prevarím si 2 litre mlieka (kvôli tomu, aby som si predĺžila trvanlivosť jogurtu – pozor, to je len moja mienka :-) ). Keďže vyhadzujem do plastov prázdne fľaše, vždy si ich ešte vypláchnem vodou a pridám to do mlieka. Mám tak o 1 dl jogurtu naviac, vôbec nestráca na kvalite a fľaše vyhadzujem umyté.

Pokračujem presne tak, ako na fotografiách (pokiaľ nemáte doma jogurtovač – ja nemám):

 

 

 

 

Keďže mám problém s kolennými kĺbami (čo je veku primerané) občas si vmiešam do mlieka aj práškovú želatinu, ktorá sa pripraví dopredu podľa návodu na sáčku a jednoducho primieša sa ku mlieku so smotanou a jogurtom. V tomto prípade je o 1/4 litra jogurtu viac (želatinu miešam v ¼ vody). Aj takýto jogurt výborne chutí a jeho konzistencia je pevnejšia. Čo ma teší, moje kolenné kĺby mi potom menej vŕzgajú, čo záleží od určitej pravidelnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Musím napísať, že takto urobený jogurt je skutočne oveľa lepší, ako ten, ktorý som si zvyčajne kupovala. Vlastne ako ten, ktorý som do mlieka nalievala. Neviem čím to je, ale isté je, že keď som ho robila bez smotany, tak bol rovnako chutný. So smotanou je trošku hutnejší.

Ak si tvorbu jogurtu vyskúšate tiež, prajem vám dobrú chuť a verím, že neoľutujete, lebo za 1,67 € si vyrobíte 2,4 l veľmi kvalitného jogurtu a ušetríte 2,72  - 1,67 = 1,05 €, ak rátam, že kúpim 150 g jogurt za 17 centov.  Nie je to veľa, ale ak niekto chce šporiť, každé euro je dobré. Najmä ak máte väčšiu rodinu.

Na záver by som chcela ukázať, čo sa stalo, keď som zmes nedala do hrnca s teplou vodou, ale položila ju v zakrytom poháriku na teplý radiátor a tam som ho nechala 24 hod. Jeho konzistencia bola ťahavá a vôbec nie lákavá. Nechutil zle, ale v ústach nebol taký jedinečný, ako ten na predošlých obrázkoch.

 

Dopísané dňa 14.03.2021:

Skúsila som urobiť jogurt v elektrickej rúre pri teplote 50°C (zapnutá bola 2 hodiny, rúra sa samozrejme vypína a zapína termostatom do 50 °C sama).  Konzistencia jogurtu bola na vrchu hutnejšia, na spodku redšia, aj po 3 dňoch. Jogurt sa mi zdá lepší ten, ktorý ponáram do teplej vody (niekedy po 3 hodinách vodu ohrejem a na noc nechám pod dekou).

Takže, keď budem mať málo času a budem chcieť rýchlo robiť, zamiešam 2 litre mlieka s jogurtom podľa predošlého návodu, vlejem do fľašiek a dám do rúry  (jogurt je dobrý aj bez smotany).

Poznámka: Tým, ktorí majú radi husté smotanové 10 % tukové jogurty, dokonca sladené, tento jogurt  vôbec nemusí chutiť.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Ribár požiada o odškodné v Štrasburgu. Na Ústavný súd mieria aj ďalší obvinení

Ústavný súd nariadil prepustneie z väzby po štrnástich rokoch.

Dobré ráno

Dobré ráno: Koalícia má zarobené na ďalšiu krízu

Parlament čaká hlasovanie o skrátení kolúznej väzby.

KOMENTÁR

Zasmejme sa s Veronikou Remišovou

Nedostatok snahy jej vyčítať nemôžeme, s výsledkami je to horšie.


Už ste čítali?