Čo jedia „moji“ nad 90 alebo ako sa dá zvyknúť na domácu varenú stravu

Autor: Karolína Olšavská | 28.4.2019 o 7:00 | (upravené 28.4.2019 o 13:27) Karma článku: 5,00 | Prečítané:  2045x

     Keď som nastúpila už takmer pred 3 rokmi k mojim klientom, bola som veľmi zvedavá ako to bude u nich s mojím varením.

     Agentúra mi prezradila, že rodina si objednáva mrazené polotovary z istej firmy. Nevedela som, či sa radovať, že budem mať všetko raz-dva a prispôsobím sa, alebo mojej strave sa časom prispôsobia oni. Moje deti boli vychované na domácej strave a polotovary som nevyužívala. Ak som chcela niečo ušetriť, tak to bolo len tak, aby som varila hlavne, čo sme vypestovali a vychovali. Pravdupovediac akosi som nikdy nedôverovala polotovarom a keď som pozrela, čo všetko obsahujú, moja nedôvera stúpla.

     Pri zoznamovaní som im položila otázku: - Budem variť aj polievky alebo len hlavné jedlo? (Lebo boli rodiny rôzne – jedny chceli jedno jedlo, iní komplet).

     Pán Walter sa pozrel na manželku a opýtal sa: - Čo povieš? A ona nerozmýšľajúc, s úsmevom povedala: - Ale áno, chceme aj polievky. To bude veľmi dobré.

     Ona totižto nerobila polievky, alebo ak, tak takú hustejšiu polievku a potom už druhé jedlo nebolo. Keď som sa ich dcéry opýtala, či budeme objednávať mrazené polotovary, povedala: - Moji rodičia by si už na inú stravu asi nezvykli. Bude dobré, keď v tom budete pokračovať.

     Nuž čo!  Budeme vidieť,- pomyslela som si. A tak sme objednávali. Prílohy sme museli aj tak robiť, aj zeleninové šaláty, takže až tak veľmi som si nepomohla. Mrazené polotovary nie sú celkom vhodné pre 90-nikov, lebo obsahujú všeličo od výmyslu sveta a často obsahujú veľa soli, čo pre ľudí s problémami vysokého tlaku, či srdca, nie je celkom OK. A všimla som si, že pán Walter mával viac bolesti žalúdka po polotovaroch. No dodnes neviem, v čom bol problém.

     Nuž vydržali sme s polotovarmi, ale pomaličky som čoraz viac a viac začala variť moje jedlá. Najprv som im dávala ochutnávať, čo som navarila pre seba. Keď im to chutilo, na ďalší raz som im to uvarila aj pre nich.

     Až tento rok sa mi podarilo odmietnuť mraziarensku firmu 2 x, lebo ešte stále v mraznici je dosť, čo treba minúť, keďže za jeden turnus miniem najviac dva polotovary, obyčajne mäso. Ja som totižto človek, čo mäso neje okrem rýb a slaninky, bez ktorej sa nemôžem zaobísť pri určitých ľudových slovenských jedlách. Tú si často prinášam zo Slovenska, lebo tá rakúska nie je už na pohľad  podľa mojich predstáv. Naša slovenská aj ináč vonia :-).

     Rozhodla som sa mojich čitateľov inšpirovať sa niektorými jedlami, a tak som si zopár jedál nasnímala. Ďalšie zverejním v novom článku neskôr.

Naše polievky:

 

 

 

 

 

 

Hlavné jedlá:

 

 

 

 

 

 Zeleninový šalát pre mojich klientov (časť z neho jedia na obed a máličko na večeru)  robím vlastne denne  zároveň s mojím  šalátom na ráno. Moji klienti sa vždy usmievajú a prajú mi dobrú chuť. Akože veľa idem zjesť :-)

Poobedňajšie dobroty:

                               No a toto pán Walter zbožňuje za obedom ako zákusok:

     Zatiaľ všetko, čo sa mi podarilo zachytiť. Vidím tam veľa nedostatkov, za ktoré sa ospravedlňujem, lebo všetko snímam za behu, ale pre inšpiráciu moje obrázky možno poslúžia.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Kto z daňových zmien získa viac a odkedy? Pozrite si prehľad

Zmení sa daň z príjmov 
aj nezdaniteľné minimum.

Kým nerobil hudbu, topil sa. Raper Dave vyhral ceny Mercury

Albumom Psychodrama mení britský rap.


Už ste čítali?