Morbídne zvyky Talianov

Autor: Karolína Olšavská | 2.5.2013 o 22:20 | (upravené 23.10.2013 o 16:49) Karma článku: 7,48 | Prečítané:  2284x

Môj manžel sa vrátil z rodinnej návštevy v Taliansku a keď mi rozprával zážitky, prekvapil ma príbehom z neobvyklej hostiny.

 RO

 

V období počas druhej svetovej vojny panoval v danej oblasti taký hlad, že sa ľudia naučili využiť všetko, čo príroda poskytuje, aby prežili.  Netýka sa to len rastlín - dusené púpavové listy, žihľavové lazane, cestoviny s horkými výhonkami listnatca ostnitého - (typická ozdobná rastlina vianoc s červenymi plodmi), bohužiaľ ich hlad naučil, akú chuť má mäso všetkých vtáčích druhov.

Je morbídne, že z tejto nutnosti urobili každoročnú tradíciu, hoci majú už čo jesť. V obci, kde je niečo málo cez 200 obyvateľov je v každom dome poľovník a v dome piatich bratov nájdete 7 pušiek. V sezóne sa tak denne vydávajú na prechádzky do okolia a strieľajú vtáčky. Nehľadiac na druh. Či je chránený - to sa zistí až keď je neskoro. A tak si môj muž mohol vybrať medzi sýkorkami, červienkami... vrabce vraj nie sú až také dobré. Drozd je fajn, ale už príliš veľký, rovnako ako hrdlička či divý holub alebo straka. V kuchyni platí - čím menší, tým lepší.

Ulovené vtáčky sa zhruba ošklbú, napichnú na ražeň priečne cez hruď a nechajú sa nad plameňom dočistiť od zvyškov peria. Žiadna vôňa... vtáčatá aj s vnútornosťami (ktoré vraj dodávajú tú úžasnú horkastú chuť každému sústu) postupne napichujú na ražníky striedavo so šalviou, kúskom bravčového a slaniny. Pečú ich v krboch, alebo dusia pomaly na piecke na drevo až 4 - 5 hodín.

Hostina pre labužníkov z najbližšej rodiny sa začína slepačím vývarom (sliepka + 3 cibule). Je hotový, keď je cibuľa úplne rozvarená. Do polievky si pridávajú chlebové kocky.

K opečeným vtáčikom podávajú polentu (hutná slaná kaša z kukuričnej múky opečená na vtáčom sadle) a červené víno.

Na tanieroch ostáva len zobáčik...

Začínam chápať, prečo sa môj zať pri jeho návšteve na Slovensku tak čudoval, že tu máme toľko vtáčkov.

 

Len tak pre informáciu: Sluku hôrnu si v reštaurácii môžete dať naservírovať v cene 70 euro za kus.

 

Foto z hostiny bez komentára:

 

IMGP1052_res.JPG

IMGP1053_res.JPG

IMGP1054_res.JPG

IMGP1055_res.JPG

IMGP1057_res.JPG

IMGP1059_res.JPG

IMGP1063_res.JPG

IMGP1068_res.JPG

IMGP1065_res.JPG

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?